Steeds weer worden bedrijven geconfronteerd met het probleem om iets zo snel mogelijk te verschepen. Goederen of zelfs documenten die op een ander punt in Europa dringend worden verwacht. Meestal wordt hiervoor een koeriersdienst gebruikt, maar welke expresdienst is de juiste?
In de eerste plaats kunnen bedrijven verschillen in hun status. Nogal wat van de in Nederland geregistreerde koeriersdiensten zijn vrachtbedrijven, maar alleen zogenaamde vergunningsvrije vervoerders. Kenmerkend is het exclusieve gebruik van voertuigen met een totaalgewicht van niet meer dan 3,5 ton. Voor een transport van Nederland naar Portugal wordt hier dikwijls gebruik van gemaakt. Echter hier is er het probleem van grotere expresvracht die niet in één voertuig kan worden vervoerd. Aan de andere kant is er ook de kwestie van een adequaat wagenpark. Niet alleen voor het eigenlijke transport, maar ook in het geval dat een voertuig kapot gaat en er direct een vervanger beschikbaar is. Een ander soms problematisch punt kan de kwalificatie van de drager zijn. Dit is echter vaak het geval in B2B. Daarom moet de chauffeur een geldige ADR-opleiding hebben.
In termen van de term logistiek staat expeditie voor de uitgebreide uitbreiding van een vrachtbedrijf. Het is in staat om aan alle eisen van een koeriersorder te voldoen. Zo stelt een expediteur het voertuig ter beschikking dat nodig is voor de desbetreffende expres-opdracht, of het nu gaat om de 3,5 t-transporteur of een volledige megatrailer. In de regel werken de expeditiebedrijven over de nationale grenzen heen en zijn ze aangepast aan de verschillende talen. Het opstellen van de vrachtdocumenten tot aan het vervullen van eventuele douaneformaliteiten maakt ook deel uit van de dagelijkse werkzaamheden van de expediteur Portugal.
Uiteindelijk is het een kwestie van flexibiliteit en ervaring, waarbij de expediteur op zijn beurt het voordeel heeft. Transportbedrijven zijn afhankelijk van hun eigen materieel en hebben hierdoor een beperkte laad capaciteit. Expeditiebedrijven daarentegen hebben dagelijks te maken met nieuwe routes en laad- en lospunten. Ze zijn voorbereid op vrijwel alles wat kan komen, of het nu gaat om een koeriersvervoer van Amsterdam naar Lissabon in Portugal, dat binnen 2 uur op weg moet zijn, of een algemene expreszending van Nederland naar de Algarve, die ook niet kan wachten.