Houtboor

Welke boor gebruiken in hout?
Je bent aan het klussen en je moet een gat boren in bijvoorbeeld hout, steen of metaal. Dan is het handig om te weten welke boor je voor welke klus kunt gebruiken. Bijna elke boor is bedoeld voor een ander soort materiaal. Begin daarom ook niet zomaar met een boor in verschillende materialen te boren. Hierdoor gaat de boor bijvoorbeeld minder lang mee of zelfs stuk. Zelfs een houtboor is niet altijd geschikt om te boren in alle verschillende houtsoorten. We zullen je wat meer vertellen over de verschillende boren die je kunt gebruiken in hout.

Gewone houtboor
Als eerste heb je de gewone houtboor. Dit is dan ook de meest gebruikte houtboor. Deze kun je heel gemakkelijk herkennen aan de scherpe punt aan het uiteinde. Deze scherpe punt heet ook wel het centreerpunt. De werking van het centreerpunt is eigenlijk heel logisch, het zorgt er namelijk voor dat je heel nauwkeurig in het hout kan boren. Daarnaast is de gewone houtboor ook prima te gebruiken om gaten te boren in materialen zoals kunststof.

Speedboor
Wanneer je een snel en diep gat wilt boren kun je kiezen voor de speedboor. Deze speedboor wordt ook wel vlinderboor genoemd en wordt gebruikt om een gat te boren in hout of plaatmateriaal voor doorvoergaten voor leidingen of kabels. Net zoals de gewone houtboor heeft de speedboor een centreerpunt aan het uiteinde. Zet de boor recht op het werkstuk en boor met een hoog toerental.

Slangenboor
Een slangenboor is heel makkelijk te herkennen aan zijn spiraal. Met een slangenboor kun je dankzij zijn spiraal een heel net en schoon boorgat maken. De spiraal zorgt er namelijk voor dat de houtresten afgevoerd worden. In tegenstelling tot de speedboor is het belangrijk dat er met een slangenboor op een laag toerental geboord wordt. Let er op dat een normale speedboor bedoeld is om te boren in zachte houtsoorten. Wanneer je wilt boren in hardhout heb je een Azobe slangenboor nodig, dit is een slangenboor met een titanium coating. Deze titanium coating zorgt ervoor dat de slangenboor tegen hitte beschermd is. Ook de slangenboor heeft een centreerpunt waardoor je heel nauwkeurig een gat kunt boren.

Forstnerhoutboor
Met een forstnerhoutboor wordt voornamelijk gebruikt om scharniergaten te maken. Dit komt doordat je met een forstnerhoutboor op een hoog toerental ondiepe, ronde gaten kunt maken in zachte houtsoorten. Een andere naam voor de forstnerhoutboor is scharniergatboor of cilinderboor.

Gatzaag
Een gatzaag wordt niet per direct gedefinieerd bij mensen als een boor, maar toch is het zeker een houtboor. De naam ‘gatzaag' komt voort uit de kleine zaagtanden aan de boor. Met een gatzaag kun je grote gaten in dun plaatmateriaal boren. Net zoals bij een slangenboor moet er ook bij een gatzaag op een laag toerental geboord worden. Alle houtboren zijn in veel verschillende diameters beschikbaar, zo kun je dus voor elke klus een geschikt gat boren.

Samenvatting
Om nog een keer duidelijk onder elkaar te zetten welke boor voor welke klus geschikt is, zal er een korte samenvatting gegeven worden:

  • De gewone houtboor: Kleine gaten boren in hout of kunststof.
  • Speedboor: Snel en diep een gat boren hout of plaatmateriaal.
  • Slangenboor: Diepe nette gaten boren in zachthout.
  • Azobe slangenboor: Diepe nette gaten boren in hardhout.
  • Forstnerhoutboor: Ondiepe, ronde gaten boren in zachthout.
  • Gatzaag: Grote gaten boren in dun plaatmateriaal.

Bent u buiten houtboren nog op zoek naar andere boren voor bijvoorbeeld andere materialen zoals steen of metaal? Bekijk dan de webshop van boorkopen.nl. Op deze webshop vindt u een groot aantal diverse boren en alle boren zijn ruim op voorraad in een eigen winkel. Dat betekend dat alle bestelde producten direct leverbaar zijn.