Linkbuilding met een beperkt budget (Tools + Tips)

SEO Linkbuilding is duur. Gemiddeld kost één betaalde link van een kwaliteitswebsite tussen $ 100 en $ 500. En als u een SEO-bureau inhuurt om de links voor u op te bouwen, wilt u ergens tussen de $ 2000 en $ 10.000 per maand uitgeven. Soms veel veel meer.

Maar wat als je dit soort geld niet hebt? Welnu, als u bereid bent om het werk te doen, kunt u uw links bouwen tegen veel lagere of zelfs geen kosten. Mits je de tijd hebt en je een paar trucs kent die in dit artikel worden besproken.

Wat maakt backlinks zo duur?

Op het eerste gezicht kosten links absoluut niets om te produceren. Een link is slechts een klein stukje code op iemands website. Dus waarom moet je zoveel betalen om ze te laten plaatsen?

Linkbuilding is een verkopersmarkt

Het eerste dat de prijs van een backlink bepaalt, is de economie van vraag en aanbod. Er zijn maar zoveel backlinks die een website kan hosten en die er nog steeds natuurlijk uitzien voor het algoritme van Google. En als de website echt populair is bij linkzoekers, kan hij het zich veroorloven om de prijs op te drijven en genoeg bereidwillige kopers te behouden.

Autoriteitsdomeinen kosten meer

Domeinautoriteit, ook bekend als domeinrang, ook wel linkrang genoemd, is een statistiek die de waarde van een website voor linkbuilding bepaalt. Interessant is dat domeinautoriteit geen officiële statistiek is - het is uitgevonden door de ontwikkelaars van SEO-tools om te helpen bij het evalueren van websites. Verschillende tools berekenen de score anders, dus het is niet helemaal betrouwbaar en weerspiegelt niet noodzakelijk de manier waarop Google websites zou evalueren. Toch wordt domeinautoriteit vaak gebruikt om backlinkprijzen te bepalen.

Diensten van derden zijn essentieel

Linkbuilding is een arbeidsintensief proces, dus het wordt vaak gedelegeerd aan een derde partij of geautomatiseerd met behulp van SEO-software. Geen van deze dingen is precies gratis, dus de kosten worden toegevoegd aan uw kosten voor linkbuilding.

U moet de inhoud aanleveren

Elke waardevolle link moet aan een of andere inhoud worden gekoppeld. Of het nu een gastpost, een recensie, een getuigenis, een infographic of een wolkenkrabberartikel is, het kost minstens een paar manuren om te produceren. In het beste geval bent u het alleen, maar soms moet u ook een copywriter en een ontwerper inhuren.

Hoe bouw je links met een beperkt budget?

Net als elke andere baan, gaat linkbuilding over het ruilen van tijd voor geld. En als u weinig geld heeft, kunt u dit goedmaken door meer tijd te investeren. Dit is wat u kunt doen om de kosten van uw linkbuilding-campagne te verlagen.

Tip #1. Bouw minder links

Ja, de meest directe manier om uw budget voor linkbuilding te verlagen, is door te streven naar minder links. Ondanks wat velen in de branche denken, is het aantal links niet de beslissende factor in uw backlinkprofiel. De kwaliteit van links overtreft de kwantiteit met een zeer grote marge. In een van de recente SEO-kantooruren heeft John Mueller zelfs gezegd dat één goede link gemakkelijk miljoenen middelmatige kan verslaan :

Volgen John Mueller

“We proberen te begrijpen wat relevant is voor een website, hoeveel moeten we deze individuele links wegen, en het totale aantal links doet er helemaal niet toe. Omdat je zou kunnen gaan en miljoenen links op miljoenen websites zou kunnen maken als je dat zou willen, en we zouden ze allemaal gewoon kunnen negeren.”


Wat het betekent is dat u waarschijnlijk geen tijd en geld moet verspillen aan het bouwen van honderden of zelfs duizenden semi-spamachtige links, terwijl het zeer waarschijnlijk is dat ze door Google worden genegeerd. Ga in plaats daarvan voor die ene link die impact gaat maken, besteed je tijd aan het opbouwen van een relatie met je lead en sluit de deal.


Tip #2. Bespaar op SEO-tools

SEO-tools, met name linkbuilding- en outreach-tools, kunnen behoorlijk duur worden. Ze zijn het geld zeker waard, want er is simpelweg geen manier om al uw link prospects met de hand te vinden en te bereiken. Maar er is ook een aanzienlijk prijsverschil tussen de tools die op de markt verkrijgbaar zijn.

Als uw budget bijzonder krap is, zou ik u aanraden om gratis versies van populaire backlink-checkers te gebruiken. Dergelijke tools als Seobility , Ahrefs en Semrush bieden gratis backlink-onderzoeksfunctionaliteit, wat meestal voldoende is om een paar controles uit te voeren en een aantal nuttige backlinks te ontdekken. Hoewel de functionaliteit meestal erg beperkt is in vergelijking met de betaalde versies.

Als je denkt dat gratis tools het niet gaan redden, dan is de volgende stap om je aan te melden voor de proefversies van betaalde tools. De proeven duren meestal tot een week en zijn gratis of erg goedkoop. Mijn advies zou zijn om tijdens de proef op zoek te gaan naar die tools die gegevensexport aanbieden. Dan kunt u al uw onderzoek doen, ontdekte backlink-vooruitzichten exporteren naar een Excel-blad en eraan blijven werken, zelfs nadat de proefperiode voorbij is.

Ten slotte zijn er enkele prijsbewuste tools op de markt die redelijk geavanceerde functionaliteit bieden. Onze eigen SEO SpyGlass is een veelzijdige linkchecker die backlink-audit en concurrentieonderzoek biedt en vijf tot tien keer goedkoper is dan de volgende tool. Er is zelfs een vrij genereuze gratis versie.

Tip #3. Doe het werk zelf

Er zijn veel manieren waarop u linkbuilding kunt uitbesteden aan derden. Op het zeer basale niveau kunt u een bescheiden bedrag betalen om duizenden backlinks van lage kwaliteit automatisch op spammy-websites te laten plaatsen. Als alternatief kunt u een freelancer of een SEO-bureau inhuren en uw links handmatig laten bouwen. In dat geval wilt u per link of per maand betalen, geen van beide zal goedkoop zijn. En u loopt nog steeds het risico dat er links van lage kwaliteit naar uw website worden gebouwd, omdat derden niet altijd uw beste belang op het oog hebben.

Hoewel er zeker momenten zijn waarop outsourcing nodig kan zijn, is het aan te raden om zelf een linkbuilding-campagne te starten. Er zal aan het begin van de campagne veel laaghangend fruit zijn en je wilt niet iemand anders betalen om ze te plukken. We zullen verder bespreken wat die vruchten kunnen zijn.

Tip #4. Betrek uw directe netwerk

Uw directe netwerk van klanten en zakenpartners is de meest natuurlijke bron van backlinks. Denk aan leveranciers, klanten, aannemers en gelieerde ondernemingen - ze hebben allemaal een goede reden om naar uw website te linken. Bovendien heb je al een relatie en zou het supergemakkelijk zijn om je link te pitchen, en het is zeer onwaarschijnlijk dat je voor deze links hoeft te betalen.

Om u een voorbeeld te geven, laten we zeggen dat u lederwaren maakt en verkoopt. Je hebt waarschijnlijk een heleboel lokale leveranciers, bedrijven die je leer, gereedschap, chemicaliën, inpakmateriaal verkopen, maar ook degene die je website en je logo heeft ontworpen, wie je heeft geholpen bij het opzetten van je winkel, enzovoort. U kunt contact met elk van hen opnemen en aanbieden om een getuigenis te schrijven over hun producten en diensten en bam - uw link staat op hun startpagina - de krachtigste pagina van hun website:


Dit soort links zal ook wonderen doen om u als entiteit te vestigen omdat ze Google laten zien dat u deel uitmaakt van een zeer specifiek netwerk van andere entiteiten, zowel relevant door locatie als beroep.

Tip #5. Bespioneer uw concurrenten

Als het gaat om technieken voor het bouwen van links, is het bespioneren van uw concurrenten verreweg de meest efficiënte. Gebruik speciale SEO-tools om die websites te vinden die linken naar uw concurrenten en benader deze websites zelf. Het bespaart u tijd bij het zoeken naar prospects en levert links van hogere kwaliteit en relevantie.

Om de backlinks van uw concurrenten te vinden, kunt u een van de hierboven besproken gratis backlink-checkers gebruiken. Als u bijvoorbeeld een online backlink-checker van SEO SpyGlass gebruikt, kunt u een lijst krijgen van de top 10.000 backlinks van uw concurrenten en deze sorteren op domeinrangschikking, dofollow-status of gevonden datum:

Maar als u zou overschakelen naar de desktopversie van SEO SpyGlass en naar Domain Comparison > Link Intersection zou gaan , zou u in feite meerdere van uw concurrenten tegelijk kunnen analyseren. We raden aan om ten minste twee van uw concurrenten toe te voegen en aandacht te besteden aan de link gap - die websites die naar al uw concurrenten linken maar nog niet naar u linken:


Dit soort websites zijn uw belangrijkste backlink-vooruitzichten. Het feit dat ze linken naar verschillende van uw concurrenten, betekent dat ze waarschijnlijk gerelateerd zijn aan uw branche. Het betekent ook dat ze geen exclusief partnerschap hebben met een van uw concurrenten. Wat betekent dat u waarschijnlijk ook over een link kunt onderhandelen.

Oh, en u kunt de tool ook gebruiken om ontdekte prospects te evalueren op domeinrang, locatie en het aantal dofollow-backlinks, zodat u uw middelen niet verspilt aan het proberen een backlink te krijgen van een website van lage kwaliteit.

Tip #6. Word lid van geselecteerde bedrijvengidsen

In SEO is de tactiek om lid te worden van bedrijvengidsen, oftewel het maken van citaten, buiten proportie opgeblazen. Gewoonlijk is het doel om zoveel mogelijk citaties op te bouwen, zodat mensen uiteindelijk lid worden van duizenden bedrijvengidsen of een bureau betalen om het werk voor hen te doen. Het probleem is dat de meeste van deze mappen ofwel niet relevant zijn, of dood zijn, of spam bevatten, of al het bovenstaande. Bovendien, wat gebeurt er als uw bedrijfsinformatie verandert? Hoe ga je om met duizenden citaties?

Dat gezegd hebbende, bedrijvengidsen kunnen een bron van kwalitatieve backlinks zijn, maar alleen met mate. U kunt beginnen met het claimen van uw GoogleMyBusiness-vermelding - de grootste en meest relevante bedrijvengids in de zoekresultaten. Sluit je dan aan bij een aantal universele bedrijvengidsen, zoals YellowPages en Yelp. Sluit u ten slotte aan bij de directory's die specifiek op uw locatie of in uw zakelijke niche actief zijn, maar alleen als mensen ze daadwerkelijk gebruiken.

Tip #7. Aanbieding backlink uitwisseling

Voor die websites die vergelijkbaar zijn met uw eigen website in termen van autoriteit, inhoudskwaliteit en aanwezigheid op het web, kan een linkuitwisseling een haalbare strategie zijn om gratis backlinks te krijgen. Dit soort links is wat makkelijker te pitchen, omdat de waarde voor beide websites symmetrisch is, dus het is geen enorme vraag.

De tool analyseert uw website (of een andere website die u ter referentie indient) en vindt andere vergelijkbare websites. U kunt vervolgens de lijst analyseren op websites met vergelijkbaar verkeer en vergelijkbare autoriteit, contactgegevens controleren en contact met hen opnemen met een aanbieding voor het uitwisselen van links:


In het belang van volledige openbaarmaking moet worden vermeld dat buitensporige linkuitwisselingen tot de verboden strategieën voor linkbuilding behoren . Als je wordt betrapt, kun je een handmatige boete krijgen van Google en die zijn notoir moeilijk te herstellen. Zorg er dus voor dat u deze strategie niet misbruikt en plaats alleen links waar ze voor organisch kunnen worden weggegooid.

Tip #8. Zet linkloze vermeldingen om in links

Als u een legitiem bedrijf bent dat al geruime tijd actief is, is de kans groot dat mensen op internet uw merk op de een of andere manier noemen. En er is ook een goede kans dat die organische vermeldingen niet naar uw website linken - casual bloggers en amateurrecensenten denken zelden aan die dingen. Dus wat u kunt doen is uw merk googlen (mits het duidelijk genoeg is), zoeken naar die niet-gelinkte vermeldingen en de auteurs vragen om een link toe te voegen.

Hoe eerder u reageert op deze nieuwe vermeldingen, hoe groter de kans dat uw links worden toegevoegd.

Tip #9. Verbroken links zoeken en vervangen

De strategie hier is om verbroken links op andere websites te vinden en webmasters te vragen om in plaats daarvan naar uw inhoud te linken. Wat deze methode effectief maakt, is de urgentie ervan. Je vertelt iemand over een probleem waarvan ze niet wisten dat ze het hadden en bood meteen aan om het op te lossen. Onder deze omstandigheden zullen de webmasters uw link waarschijnlijk accepteren om het gat in hun websites te dichten.

Zoek naar pagina's met 4xx-statuscodes en kijk of je pagina's hebt over vergelijkbare onderwerpen. Neem dan contact op met de webmasters van het linken van websites en bied aan om hun gebroken links te herstellen.

Beide benaderingen zijn behoorlijk arbeidsintensief, omdat u de websites één voor één moet controleren en vervolgens een vervanging voor elke afzonderlijke backlink moet vinden. Maar in het grote geheel is dit iets eenvoudiger dan helemaal opnieuw links te bouwen.

Tip #10. Reageren op verzoeken van journalisten

Verslaggevers zijn altijd op zoek naar nieuwe bronnen - experts in hun respectievelijke vakgebieden - om een offerte voor een artikel te geven. Soms zijn deze verzoeken openbaar en te vinden via de HARO-service of de hashtag #journorequest op Twitter. En als het je lukt om een offerte te pitchen en te plaatsen, krijg je waarschijnlijk ook een backlink, soms van een zeer gezaghebbende bron.


Zoals u kunt zien, zijn er enkele legitieme manieren om gratis of bijna niets kwaliteitslinks te bouwen. Hoewel het over het algemeen veel meer moeite kost om deze backlink-mogelijkheden te vinden en dan nogal wat meer moeite om ze te vervullen. Maar als het budget krap is en u bereid bent uw tijd op te offeren, zullen de bovenstaande strategieën gegarandeerd uw backlinkprofiel laten groeien.