Ooglidcorrectie: een kleine ingreep die je blik jonger maakt

Veel mensen hebben vanaf 40 jaar last van hun bovenste oogleden. Het vel begint wat door te hangen waardoor je er meer vermoeid uit ziet. Ook komt dit vel soms voor de ogen zelf waardoor je last hebt om alles goed te zien. Daarvoor bestaat een kleine, pijnloze ingreep: een ooglidcorrectie. Zo'n ingreep duurt ongeveer een half uur en gebeurt onder lokale verdoving. Alleen de prik ga je vooelen bij een ooglidcorrectie, de ingreep zelf voel je niet. Hierbij gaan we eerst nauwkeurig markeren hoeveel ver er juist te veel is. Dan gaan we tijdens de ooglidcorrectie gaan insnijden volgens die markering; we verwijderen een dun reepje vel met wat vetweefsel erbij. Nadien wordt dit wondje helemaal gehecht met enkele doorlopende hechtingen en een paar extre verstevigende hechtingen zodat de wonde zeker niet kan open komen.

Hoe verloopt het herstel na een ooglidcorrectie?

We zien dat de eerste dagen het ooglid wat opgezwollen zit en vaak is er een kleine bloeduitstorting. Enkele dagen na de ooglidcorrectie is de zwelling weg getrokken. 1 week na de ingreep moet je dan nog eens terug komen omdat we de draadjes van de ooglidcorrectie moeten verwijderen. Bij de meeste mensen zal het na 2 weken niet meer zichtbaar zijn dat je een ooglidcorrectie hebt laten uitvoeren. De insnede gebeurt namelijk in de plooi van het bovenste ooglid zodat er geen litteken zichtbaar zal zijn

Wat zijn de ooglidcorrectie kosten?

De prijs van een ooglidcorrectie ligt rond de 1000 a 1200 euro. Soms (bij extreme gevallen) is er terugbetaling van de mutualiteit, maar meestal is dit niet het geval.

Wat zijn de risico's van een ooglidcorrectie?

Die zijn extreem klein. In theorie zou er een infectie kunnen ontstaan. Wanneer we echter zouden zien dat de genezing met te veel zwelling gebeurt of te veel pijn (wat kan wijzen op een ontstekng na de ooglidcorrectie) dan gaan we antibiotica opstarten. Maar dit is echter maar zeer zelden nodig.