Wat is het voordeel van sportvoeding?

Iedereen die bewust bezig is met gezondheid en een actievere manier van leven, weet dat hij op zijn voeding moet letten. Als je wilt afvallen is het echt niet nodig om van alle ingrediënten de calorieën te tellen. Vaak is een basaal niveau van kennis al een goed hulpmiddel. Als je traint en tegelijkertijd wilt aankomen, weet je dat je voeding zowel calorierijk als eiwitrijk moet zijn. Ben je bezig met een trainingsprogramma voor extra spiermassa, dan zullen proteïnen je voornaamste aandachtspunt zijn. Je kunt alles wat je lichaam nodig heeft halen uit je normale voedingspatroon. Soms is echter ondersteuning van speciale sportvoeding of supplementen de aangewezen methode.

Heb je ook speciale sportvoeding?

Wat je sportieve doelen ook zijn, met sportvoeding dat speciaal op maat gemaakt is voor je activiteiten, ga je ze sneller bereiken. Sneller je doelen bereiken, maar uiteraard wel op een uiterst verantwoorde manier. Wanneer je bezig bent met een intensief trainingsprogramma, zal je lichaam meer behoefte hebben aan eiwitten en calorieën. Meer eten kan dan helpen, maar is niet altijd de beste oplossing. Je krijgt dan ook immers stoffen binnen waar je juist niet meer van nodig hebt. Het is dan verstandiger om je dagelijkse voedingspatroon te verrijken met supplementen. Zo geef je jouw lichaam exact waar het om vraagt. Je mag goede sportvoeding zien als een hoogkwalitatieve aanvulling op je reguliere maaltijden. Als je sportvoeding dan ook nog makkelijk te doseren is, kun je voor jezelf een op maat gesneden dieet samenstellen dat de beste resultaten oplevert. Het is dan wel zaak dat je je voedingssupplementen afneemt bij een leverancier die bekend staat om zijn kwaliteit en je bovendien van kundige adviezen kan voorzien.

Wat zijn populaire ingrediënten?

Er zijn een aantal veel voorkomende ingrediënten die je terugvindt in sportvoeding. Zo is creatine is een bekend supplement dat voor veel sporters een voordeel oplevert. Creatine is belangrijke voor je energiehuishouding. Dit lichaamseigen stof komt met name voor in dierlijk voedsel. Als je en vegetarische of veganistische leefstijl hebt, is de kans groter dat je een tekort hiervan oploopt. Je kunt dan creatine als supplement innemen om dit tekort op te heffen. Verder is de inname van eiwitten een bekend type sportvoeding.
Eiwitten bestaan uit aminozuren. Veel van deze aminozuren kan je lichaam zelf aanmaken, deze aminozuren zitten in je voeding. Maar er zijn ook een aantal essentiële aminozuren die je lichaam juist niet zelf kan produceren. Hiervan kan je tijdens een actieve sportperiode wat extra van slikken. Deze eiwitpreparaten en supplementen met aminozuren zijn voorzien van juiste verhouding van de essentiële bouwstoffen en zijn daardoor een perfecte aanvulling op je dieet.

Nog wat tips
Als je begint aan een intensief trainingsprogramma, train dan het liefst in de ochtend voordat je dag begint. Hierdoor heb je gedurende de hele dag een hogere vetverbranding. Na het trainen kunt je dan ontbijten. Zorg dat je goed ontbijt met voldoende eiwitten en wat koolhydraten. Als je later op de dag wilt sporten, time je voeding dan goed. Sport nooit op een volle maag, aangezien dat niet goed is voor je spijsvertering en je bovendien last kunt krijgen van maagkrampen. Als je voor het sporten iets wilt eten neem dan iets van sportvoeding of een kleine snack of fruit.